Matematik Mühendisliği Nedir?

Matematik mühendisliği, en eski ve en temel bilim olarak kabul edilen matematiğin, derin ve geniş teorik alt yapısının mühendislik formasyonu ile harmanlanması neticesinde, analiz yapabilme, algoritmik düşünebilme, modelleme geliştirebilme becerilerine sahip, güncel bilişim teknolojilerine akredite öğrenciler yetiştirmeyi hedefleyen disiplinler arası bir lisans programıdır. 

Öğrencilerine teorik ve uygulamalı matematik alanlarında akademik kariyerlerine devam edebilecekleri iyi bir matematik temeli ile mezun olma imkanı sunmasının yanında; farklı mühendislik bilimleri, bilişim teknolojileri, yazılım, ekonomi, finans, işletme, yapay zeka, makine öğrenmesi, veri bilimi gibi çok geniş bir yelpazede bulunan farklı alanlarda da profesyonel hayatlarına rahatlıkla devam edebilecekleri güçlü bir alt yapı kazandırır. 

Matematik Mühendisi Ne Yapar?

Matematik mühendisleri farklı sektörlerde ortaya çıkan problemleri, hem matematiksel altyapılarını kullanarak hem de modern çağın teknolojik araçlarından yararlanarak analiz ederler ve en iyi çözüme ulaşmaya çalışırlar. Teorik çalışmaların pratiğe dönüştürülmesi noktasında ihtiyaç duyulan entegrasyon işlemlerini hayata geçirirler. Oluşturdukları modeller vesilesiyle, yapılan işlerin bilimsel ve evrensel bir temele oturtulmasını sağlarlar. Tasarladıkları algoritmalar sayesinde, sistem verilerinin analizlerini yaparlar, hataları tespit etmeye yönelik test modülleri geliştirirler ve kendilerinden beklenen çözümleri üretirken tüm paydaşlara yönelik doğru çözümü üretmek adına optimizasyon ilkelerini kullanırlar. 

Matematik Mühendisliği İş Olanakları Nelerdir?

Matematik mühendisleri aldıkları çok yönlü lisans eğitimi sonrasında, kendi kariyerlerini kendileri şekillendirme esnekliğine sahiptirler. Bir matematik mühendisi bilgisayar alt yapısına sahip ve yazılım sistemlerinin var olduğu herhangi bir alanda veya sektörde rahatlıkla çalışabilir. Başlıca iş olanaklarını saymak gerekirse, matematik mühendisleri; akademisyen, veri bilimci, iş analisti, yazılım geliştirme uzmanı, yazılım mühendisi, sistem analisti, siber güvenlik analisti, ağ ve bilgisayar sistemleri yöneticisi, veri tabanı yöneticisi, işletim sistemi yöneticisi, şifre uzmanı (kriptolog), web ara yüz geliştiricisi, proje yöneticisi, yapay zeka uzmanı, makine öğrenmesi uzmanı, arama motorları optimizasyonu uzmanı (SEO), planlama ve optimizasyon uzmanı, kurumsal mimari uzmanı, risk analisti, finansal analist, bulut teknolojileri uzmanı, mobil uygulama geliştiricisi, SAP danışmanı olarak çalışabilirler.